Σημεία που πρέπει να θυμάστε όταν επισκέπτεστε την κυρία σας γιατρό

Τι ή ποιος είναι μια κυρία γιατρός;

Ο γυναικολόγος είναι ειδικός ιατρός που εστιάζει στη γυναικεία αναπαραγωγική υγεία. Είναι επίσης γνωστοί ως κυρία προβληματικοί γιατροί ή κυρία γιατροί. Διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν προβλήματα με τη γυναικεία αναπαραγωγική οδό. Η μήτρα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες και οι μαστοί εμπλέκονται. Μαιευτική, εγκυμοσύνη και τοκετός, εμμηνόρροια και αναπαραγωγικά προβλήματα, σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝs), οι ορμονικές ανισορροπίες και άλλα θέματα αντιμετωπίζονται.

Ποιος είναι ο ρόλος του γυναικολόγου;

Οι γυναικολόγοι παρέχουν θεραπείες αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας, όπως πυελικές εξετάσεις, τεστ Παπανικολάου, προληπτικούς ελέγχους καρκίνου και διάγνωση και θεραπεία κολπικής λοίμωξης.

Η ενδομητρίωση, η υπογονιμότητα, οι κύστεις των ωοθηκών και ο πυελικός πόνος είναι όλες ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος που διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν. Μπορούν επίσης να παρέχουν φροντίδα σε όσους πάσχουν από κακοήθειες ωοθηκών, τραχήλου της μήτρας και άλλες αναπαραγωγικές κακοήθειες.

Ορισμένες κυρίες γιατροί εργάζονται επίσης ως μαιευτήρες, παρέχοντας φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Πότε πρέπει να δείτε ένα;

Ένα ραντεβού με γυναικολόγο ενδείκνυται για ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο και κάθε φορά που μια γυναίκα έχει ανησυχίες για πόνο στην πυέλο, τον αιδοίο ή τον κόλπο ή ακανόνιστα συμπτώματα αιμορραγίας της μήτρας.

Οι γυναικολόγοι συνήθως αντιμετωπίζουν τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Ζητήματα οικογενειακού προγραμματισμού εγκυμοσύνης, γονιμότητας, εμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης, όπως αντισύλληψη, στείρωση και διακοπή εγκυμοσύνης
 • Ασχολείται με δομές που υποστηρίζουν τα πυελικά όργανα
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΜΝ)
 • καλοήθεις ανωμαλίες του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα, προβλήματα μαστού, έλκη αιδοίου και κόλπου και άλλες μη καρκινικές αλλοιώσεις
 • κακοήθειες της αναπαραγωγικής οδού και των μαστών, καθώς και όγκοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη
 • Η ενδομητρίωση, μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα, προκαλείται από συγγενείς ανωμαλίες της γυναικείας αναπαραγωγικής οδού.

Πότε μπορώ να δω μια κυρία γιατρό;

Μια κυρία γιατρός μπορεί να θεραπεύσει τόσο κορίτσια όσο και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Συνιστούμε να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο ηλικίας μεταξύ 13 και 15 ετών.

Η οικοδόμηση μιας σχέσης με έναν γιατρό επιτρέπει σε ένα κορίτσι ή μια γυναίκα να αισθάνεται πιο άνετα να κάνει ερωτήσεις σχετικά με την έμμηνο ρύση, τη σεξουαλικότητα και άλλα θέματα. Χρησιμεύει επίσης ως σημείο επαφής εάν εμφανιστούν συμπτώματα στο μέλλον.

Επιτρέπει επίσης στον γιατρό να βοηθήσει τη γενική ευημερία μιας γυναίκας μακροπρόθεσμα, συμβουλεύοντάς την για κρίσιμα ζητήματα υγείας και τρόπου ζωής.

Είναι σημαντικό να θυμάστε τα ακόλουθα σε κάθε επίσκεψη στην κυρία γιατρό:

 • Μια ειλικρινής εξήγηση των ανησυχιών για την υγεία και του τρόπου ζωής σας δίνει στον γυναικολόγο μια καλύτερη κατανόηση της κατάστασής σας και του επιτρέπει να σας εξυπηρετήσει πιο αποτελεσματικά.
 • Μια γυναικολογική εξέταση είναι δυσάρεστη αλλά όχι επώδυνη, συμπεριλαμβανομένου του τεστ Παπανικολάου.
 • Η οσμή του σώματος είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Εάν σηματοδοτεί πρόβλημα, θα πρέπει να ενημερώσετε την κυρία γιατρό.
 • Μπορείτε ακόμα να πάτε εάν έχετε μια περίοδο που έχει προγραμματιστεί το ραντεβού, αλλά μπορεί να είναι σκόπιμο να το προγραμματίσετε εκ νέου, εκτός εάν έχετε συμπτώματα που απαιτούν άμεση θεραπεία.
 • Είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η σεξουαλική δραστηριότητα, η κολπική πλύση και η χρήση ταμπόν για τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από τον γυναικολογικό έλεγχο.

Ακόμα κι αν αισθάνεστε άβολα με κάποιες δυσκολίες, ο γυναικολόγος σας τα έχει δει όλα και είναι εκεί για να σας βοηθήσει, όχι να κρίνει. Βρες ένα κυρία γιατρό κοντά σας για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε και να διατηρήσετε την αναπαραγωγική και γενική σας υγεία!