Ρωτήστε τον Εμπειρογνώμονα: Τι είναι ο Φυσίατρος;

Για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικές βλάβες και άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τα νεύρα και τους μύες, ένας παιδοφυσίατρος είναι ένας γιατρός που μπορεί να βοηθήσει να κάνει τη διαφορά όταν πρόκειται για την επίτευξη ορόσημων. Η Hannah Aura Shoval, MD, Επικεφαλής Παιδιατρικής Φυσιατρικής και μέλος του Atlantic Medical Group εξηγεί περισσότερα για το τι κάνει και πώς η δουλειά της αφορά τη θεραπεία ολόκληρου του παιδιού.

NJF: Τι είναι ο φυσίατρος;

«Οι φυσίατροι είναι γιατροί που ειδικεύονται στη νευρο-μυοσκελετική ιατρική και εργαζόμαστε για τη βελτίωση της λειτουργίας και της ποιότητας ζωής», εξηγεί ο Δρ Shoval, ο οποίος εντάχθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Goryeb αυτή την άνοιξη.

Υπάρχουν μόνο μερικές εκατοντάδες παιδοφυσίατροι στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αλλά όταν μας βρίσκουν, τα πρόσωπα των ασθενών και των οικογενειών φωτίζονται καθώς λένε: «Το ζητούσα όλη μου τη ζωή»», λέει ο Δρ Σοβάλ. Είναι πιστοποιημένη στη φυσιατρική, την παιδιατρική αποκατάσταση και την ιατρική τραυματισμών εγκεφάλου από το Αμερικανικό Συμβούλιο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

NJF: Ποιους στόχους εργάζεται ένας φυσίατρος με τα παιδιά;

Ένας παιδοφυσίατρος «εργάζεται με τα παιδιά για να αναπτύξει ορόσημα – βοηθώντας τα να στέκονται, να περπατούν, να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για δραστηριότητες και να μιλάνε», λέει. «Αυτό που πραγματικά λάμπουμε είναι με τα παιδιά που έχουν μια υποκείμενη νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει τους μύες και τα οστά τους. Ειδικότερα, είμαστε ειδικοί στην εγκεφαλική παράλυση, τις εγκεφαλικές κακώσεις και άλλες παθήσεις των νεύρων και των μυών, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν πολλαπλά συστήματα και να δυσκολέψουν τις καθημερινές δραστηριότητες. Ένας φυσίατρος πειράζει ποια προβλήματα προκαλούνται από τους μυς, τα οστά και τα νεύρα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να διαγνώσει την αιτία του προβλήματος και να συνταγογραφήσει θεραπείες. Εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το παιδί στο σύνολό του, συντονίζοντας συχνά τη φροντίδα με άλλες ειδικότητες».

NJF: Τι συνεπάγεται μια επίσκεψη σε φυσίατρο;

Η εξέταση του Dr. Shoval θα περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό και φυσική εξέταση για να κατανοήσετε πλήρως τις ανησυχίες σας και μπορεί να περιλαμβάνει ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες και άλλες εξετάσεις. Η θεραπεία θα μπορούσε να περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων, ειδικών ασκήσεων, θεραπειών, νάρθηκες, αναπηρικά καροτσάκια ή περιπατητές και ενέσεις. Ο Δρ Shoval έχει εκτενή εμπειρία στη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης, της κύριας αιτίας κινητικών προβλημάτων στα παιδιά, και έχει δημοσιεύσει έρευνα για θεραπείες για αυτήν. «Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για αυτά τα παιδιά. Μου αρέσει ιδιαίτερα να προλαμβάνω κοινά προβλήματα με τα οστά, το δέρμα ή τα νεύρα σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, έτσι ώστε να μην αποτελούν ποτέ πρόβλημα εξαρχής», λέει. «Υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν τις ενέσεις που επιτρέπουν σε αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν να λειτουργούν και να είναι χωρίς πόνο».

NJF: Πώς ενσωματώνεται η θεραπεία στη ζωή των παιδιών;

Η Δρ. Shoval είναι ηγέτης στα προσαρμοστικά αθλήματα για παιδιά, τα οποία έχουν να κάνουν με την «εύρεση τρόπων συμμετοχής των ανθρώπων», λέει. «Μπορεί να αλλάξει τη ζωή. Φτιάχνουμε προσαρμογές ώστε τα παιδιά να μπορούν να κάνουν ποδήλατο ή να παίξουν ένα άθλημα και προσπαθούμε να τα πιέζουμε συνεχώς να είναι το καλύτερό τους. Αυτός είναι ο στόχος μας στη φυσιατρική: να επιτρέψουμε στα παιδιά να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».