Πώς να ξέρω εάν η θεραπεία με υπερβαρικό θάλαμο είναι κατάλληλη για μένα

Έχετε σκεφτεί να συμπεριλάβετε τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT) στο σχέδιο θεραπείας σας; Εάν σκέφτεστε να κάνετε HBOT, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μετά από αυτό, θα πρέπει να εξετάσετε τα οφέλη που παρέχει η θεραπεία. Τέλος, φροντίστε να ελέγξετε εάν είναι ή όχι μια εγκεκριμένη θεραπευτική επιλογή για τη συγκεκριμένη κατάστασή σας.

Λάβετε ιατρική συμβουλή

Κάθε φορά που έχετε μια ιατρική πάθηση που χρειάζεται θεραπεία, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία. Όταν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εκ των προτέρων, θα είστε σε θέση να διασφαλίσετε ότι:

 • Ένα ή περισσότερα σχέδια ιατρικής θεραπείας που επιλέγετε δεν παρεμβαίνουν σε άλλο σχέδιο θεραπείας στο οποίο ήδη υποβάλλεστε
 • Είστε αρκετά υγιείς για να υποβληθείτε σε θεραπεία και δεν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για γνωστές επιπλοκές με την τρέχουσα κατάστασή σας
 • Δεν παίρνετε φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής που θα επηρεάσουν τη θεραπεία σας
 • Ακολουθείτε ένα εγκεκριμένο πρωτόκολλο που υποστηρίζει πλήρως ο γιατρός σας
 • Κατανοείτε τους πιθανούς κινδύνους και τα αποτελέσματα των διαφορετικών θεραπευτικών επιλογών που έχετε στη διάθεσή σας

Όταν συνεργάζεστε με το γιατρό σας για να αναπτύξετε ένα σχέδιο θεραπείας, θα μπορείτε επίσης να κάνετε ερωτήσεις. Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το γιατρό σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία σας.

Θεραπεύσιμες συνθήκες HBOT

Ένας υπερβαρικός θάλαμος οξυγόνου είναι μια ιατρική συσκευή που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μιας ποικιλίας ιατρικών καταστάσεων. Για να εγκριθεί το HBOT, απαιτούνται ειδικές δοκιμές για τη θεραπεία συγκεκριμένων ιατρικών καταστάσεων. Το HBOT έχει FDA έγκριση για τη θεραπεία των ακόλουθων καταστάσεων ή διαταραχών:

 • Εμβολή αέρα ή αερίου στα αιμοφόρα αγγεία σας
 • Μολύνσεις των οστών
 • Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα
 • Νόσος αποσυμπίεσης
 • Αέρια γάγγραινα
 • Ανεπάρκεια σιδήρου ή αναιμία
 • Έκθεση ακτινοβολίας με αποτέλεσμα τραυματισμό
 • Σοβαρός τραυματισμός από σύγκρουση
 • Σοβαρά ή μεγάλα εγκαύματα
 • Δερματικό μόσχευμα σε κίνδυνο νέκρωσης
 • Λοίμωξη του δέρματος
 • Ανεξήγητη ή ξαφνική απώλεια ακοής
 • Απώλεια όρασης λόγω παρεμπόδισης της ροής του αίματος
 • Πληγές – διαβητικά έλκη ή μη επούλωση

Εάν πάσχετε από μία ή περισσότερες από τις παραπάνω καταστάσεις, τότε μπορεί να είστε υποψήφιος για θεραπεία υπερβαρικού θαλάμου. Σε περίπτωση που η κατάστασή σας δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των θεραπεύσιμων καταστάσεων, τότε ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει HBOT για άλλους λόγους.

Το HBOT μελετάται συνεχώς για το πώς επηρεάζει άλλες καταστάσεις. Είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας συστήσει για κλινική δοκιμή. Οι κλινικές δοκιμές για καταστάσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τον FDA.

Οφέλη της Υπερβαρικής Θεραπείας Θάλαμου

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την προσθήκη του HBOT σε ένα σχέδιο θεραπείας. Με μία μόνο θεραπεία, οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν ένα ή περισσότερα από τα πολλά οφέλη της θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο. Πολλαπλές συνεδρίες θεραπείας μπορούν να αυξήσουν τα αποτελέσματα που βιώνουν οι ασθενείς από τη θεραπεία.

Ο κύριος λόγος που η θεραπεία με υπερβαρικό θάλαμο οξυγόνου είναι τόσο ευεργετική είναι ότι αυξάνει την παροχή οξυγόνου που είναι διαθέσιμο για χρήση από το σώμα. Με την βίαιη αύξηση του οξυγόνου του σώματος, αυξάνεται και η κυκλοφορία του αίματος.

Καθώς το αίμα κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, όλο και περισσότερο οξυγόνο μεταφέρεται σε περιοχές του σώματος που έχουν στερηθεί οξυγόνο. Η αύξηση του οξυγόνου μέσα στο σώμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Βελτιώνοντας την ανάπτυξη νέων κυττάρων, ο χρόνος που χρειάζεται για να επουλωθεί μια πληγή θα μειωθεί.

Η παρουσία οξυγόνου και υγιών κυττάρων μπορεί επίσης να σταματήσει την ανάπτυξη αναερόβιων βακτηρίων. Όταν τα επιβλαβή βακτήρια εξαλείφονται από μια πληγή, μπορεί να συνεχίσει να επουλώνεται. Καθώς μια πληγή επουλώνεται, νέα κύτταρα και ιστοί θα συνεχίσουν να σχηματίζονται.

Εκτός από τη μείωση των επιβλαβών βακτηρίων, το HBOT μπορεί να βελτιώσει το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί όχι μόνο να πεθάνουν λόγω της αύξησης του οξυγόνου στο σώμα, αλλά θα αφαιρεθούν και οι επιβλαβείς τοξίνες.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα Θεραπείας Υπερβαρικού Οξυγόνου

Συχνά απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες θεραπείας για την εμπειρία των αποτελεσμάτων από τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο. Ο αριθμός των θεραπειών που χρειάζεστε θα ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μεγάλο αριθμό συνεδριών εάν θεωρεί ότι η κατάστασή σας είναι πιο σοβαρή. Εάν η κατάστασή σας είναι ήπια, μπορεί να συνιστάται μικρότερος αριθμός συνεδριών θεραπείας.

Το HBOT δεν είναι συνήθως το μόνο πράγμα που χρησιμοποιείται σε ένα σχέδιο θεραπείας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει άλλες θεραπείες, φάρμακα ή θεραπείες που θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με το HBOT.

Πότε να εξετάσετε το ενδεχόμενο θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο

Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο υπό τρεις συνθήκες. Πρώτα, έχετε την έγκριση του γιατρού σας. Δεύτερον, θα επωφεληθείτε από τα πιθανά αποτελέσματα της θεραπείας. Τρίτον, η κατάστασή σας είναι μία από τις θεραπεύσιμες καταστάσεις που αναφέρονται στο FDA.

Εάν πληροίτε και τα τρία παραπάνω κριτήρια, τότε μπορείτε να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το HBOT για διάφορους λόγους. Συνάντηση με αξιόπιστο υπερβαρική οξυγονοθεραπεία ο πάροχος θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν το HBOT είναι κατάλληλο για εσάς και το σχέδιο θεραπείας σας.