Λήψη αποφάσεων για την Πρωτοχρονιά που πραγματικά θα κρατήσετε

Είναι η εποχή των νέων ξεκινημάτων, όταν είναι έξω με το παλιό και μέσα με το νέο. Έλα την 1η Ιανουαρίου, κρεμάμε με ανυπομονησία τα καπέλα για πάρτι, έτοιμοι να αφήσουμε μια εποχή υπερβολής πολύ πίσω. Φέτος, θα είμαστε καλύτεροι, θα κάνουμε περισσότερα και θα σπαταλάμε λιγότερα. Με τα βλέμματά μας ψηλά, παίρνουμε εντυπωσιακές (αν όχι πρακτικές) αποφάσεις: Να αγωνιστούμε σε έναν μαραθώνιο (όχι, υπερμαραθώνιος!), να πέσουμε στα κιλά μας στο κολέγιο, να υιοθετήσουμε μια ωμή, vegan διατροφή και, γιατί να μην μειώσουμε τις δαπάνες μας στο μισό για την εκκίνηση?

Πριν βουτήξουμε με το κεφάλι στην εξουθένωση, ας αναλογιστούμε το εξής: όσο μεγαλύτερη είναι η εμβέλειά μας, τόσο πιο πιθανή είναι η αποτυχία μας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς θα εγκαταλείψουμε τις αποφάσεις μας προτού γδύσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αλλά μην απελπίζεστε – είναι πιθανό να θέσετε εφικτούς στόχους. Διαβάστε παρακάτω για ιδέες για να μετατρέψετε αποφάσεις που μοιάζουν με ριπή σε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις.

ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ

Ίσως ο γιατρός σας να σας παρότρυνε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας ή να πεθάνετε για να χωρέσετε ξανά σε αυτά τα στενά τζιν. Ίσως θέλετε απλώς να είστε σε φόρμα ώστε να μπορείτε να συμβαδίζετε με τα παιδιά σας. Όποιο κι αν είναι το κίνητρό σας, η επιτυχής επίτευξη λύσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το νόημα πίσω από αυτό. Η διατροφολόγος Shelley Weinstock με βάση το Maplewood, PhD, λέει να ξεκινήσετε απλά. Εάν δεν λαμβάνετε ήδη τις προτεινόμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ξεκινήστε από εκεί. Κάντε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που θα αποτελείται από μικρές αλλαγές που θα είναι πιο εύκολο να τηρήσετε με την πάροδο του χρόνου.

«Το δύσκολο είναι να ξεκινήσετε και να αλλάξετε συνήθειες. Οι άνθρωποι απογοητεύονται εύκολα. Δες το όχι ως βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα διατροφής, αλλά ως τρόπο ζωής. Εάν δεν ασκείστε καθόλου, ξεκινήστε με μισή ώρα άσκηση δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Αν αγαπάτε τα γλυκά και τρώτε επιδόρπιο κάθε βράδυ, περιορίστε το σε μία έως δύο φορές την εβδομάδα», λέει ο Weinstock.

Δείτε την τάση; Οι λογικοί στόχοι είναι επιτεύξιμοι στόχοι. Έχετε πάθος για την πίτσα; Μην το κόψετε εντελώς, διαφορετικά θα καταλήξετε να νιώθετε στέρηση. Πάρα πολλοί διατροφικοί περιορισμοί ή μια προσέγγιση όλα ή τίποτα μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε απογοήτευση.

Επιπλέον, προσπαθήστε να αφήσετε τον τρόπο που νιώθετε και όχι την εμφάνιση σας να είναι το μέτρο της επιτυχίας σας. «Το καλύτερο κίνητρο είναι να νιώθεις καλά. Καθώς χάνετε βάρος ή γίνεστε πιο υγιείς, αισθάνεστε καλύτερα», λέει ο Weinstock, συνιστώντας τη χρήση μιας εφαρμογής παρακολούθησης τροφίμων για να παραμείνετε στην πορεία. Θα έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα του τι τρώτε στην πραγματικότητα και θα δημιουργήσετε μακροχρόνιες, υγιεινές συνήθειες μία προς μία (ότι το Ben & Jerry’s είναι πολύ λιγότερο δελεαστικό όταν ένα αρχείο καταγραφής τροφίμων σας καθιστά υπεύθυνους).

ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Εκπαιδευτής διασημοτήτων Μπεν Μπρούνο συμβουλεύει να σπάσουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους σε πιο απτές. «Το κλειδί για να είσαι επιτυχημένος είναι να κάνεις τον στόχο σου εφικτό και ρεαλιστικό. Να είστε ευγενικοί με τη διαδικασία και να αλλάζετε σταδιακά. πιστέψτε ότι θα έρθει. Εάν είστε νέος δρομέας με στόχο να μπορείτε να τρέξετε πέντε μίλια χωρίς να σταματήσετε, ξεκινήστε από ένα μισό μίλι και αυξήστε αργά από εκεί», λέει ο Bruno.

Θέστε σαφείς, ρεαλιστικούς στόχους. μην είσαι ασαφής. Εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, δείτε το ως μαραθώνιο, όχι ως σπριντ. «Όταν οι άνθρωποι μιλούν για απώλεια βάρους, εννοούν απώλεια λίπους. Εάν πηγαίνετε πολύ γρήγορα, το βάρος συνήθως επανέρχεται αμέσως. Με τη φυσική κατάσταση, είναι καλύτερο να μαγειρεύετε αργά τη διαδικασία, διαφορετικά βάζετε τον εαυτό σας να αποτύχει. Αντί να λέτε «θέλω να χάσω 20 κιλά», στοχεύστε σε μια σταθερή απώλεια περίπου ενός κιλού την εβδομάδα», λέει ο Bruno.

Εάν το κίνητρό σας αρχίσει να μειώνεται, δοκιμάστε μια σελίδα από το βιβλίο του Μπρούνο. «Αν δεν έχετε προπονητή, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε συνεπείς είναι να προγραμματίσετε τις προπονήσεις σας με φίλους. Είχα καλή επιτυχία με το να κλείνω ραντεβού για γυμναστική με φίλους». Σε τελική ανάλυση, είναι πολύ πιο δύσκολο να παραλείψεις μια προπόνηση αν απογοητεύσεις τον αγαπημένο σου.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ

Λαχταράτε περισσότερο ποιοτικό οικογενειακό χρόνο, αλλά είναι δύσκολο με τα πολυάσχολα, αντικρουόμενα προγράμματα όλων. Η Colleen Georges, συγγραφέας του Rescript the Story You’re Telling Yourself και της προπονήτριας ζωής/καριέρας, λέει ότι ο προγραμματισμός του χρόνου για σύνδεση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το πραγματοποιήσετε.

«Αποφασίστε ποια μέρη του βραδιού ή του Σαββατοκύριακου σας θα αφιερωθούν σε θελήματα και δουλειά και μετά επιλέξτε μια ώρα για να τα κλείσετε. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά τις 8 μ.μ., βάζουμε όλα τα άλλα στην άκρη για να κάνουμε κάτι μαζί ως οικογένεια», λέει ο Georges.

Αυτή την εποχή του χρόνου, οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι, γι’ αυτό επωφεληθείτε από απλές πράξεις συναδέλφωσης. Η Georges χαρίζει χρόνο κάθε βράδυ με τον 10χρονο γιο της, Josh, για να σκεφτεί την ημέρα με ευγνωμοσύνη. «Μιλάμε για ό,τι ήταν καλό στη μέρα μας, για τι είμαστε ευγνώμονες. Το να εστιάσετε στα θετικά και να είστε ευγνώμονες σας κάνει να γίνετε πιο αισιόδοξοι και αισιόδοξοι για το μέλλον. Θα αισθάνεστε πιο πιθανό να πετύχετε τα πράγματα που θέλετε να πετύχετε», λέει ο Georges.

ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΚΟΙΤΑΝΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

Κατά τη μείωση των δαπανών, αξίζει να προσδιορίσετε έναν σαφή σκοπό αποταμίευσης. Κάνοντας αυτό μειώνει το πλήγμα στο βιοτικό σας επίπεδο. Έχοντας ξεκάθαρη κατανόηση του «γιατί» σας (ίσως είναι πολύ αναγκαίες οικογενειακές διακοπές ή για να συνεισφέρετε περισσότερο στη συνταξιοδότησή σας), το «πώς» θα νιώσετε πιο εφικτό.

Τώρα, βάλτε ένα σχέδιο δράσης. «Αξιολογήστε τις συνήθειες δαπανών σας για δύο εβδομάδες, σημειώνοντας πράγματα που μπορείτε να περιορίσετε. Έχετε μια συγκεκριμένη ημέρα/ώρα που μεταφέρετε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου που δεν αγγίζετε. Γνωρίστε τον σκοπό. Όταν ξέρουμε ότι κάνουμε αποταμίευση για διακοπές ή οικογενειακή δραστηριότητα, μπορούμε πιο εύκολα να περιορίσουμε αυτά τα λιγότερο σημαντικά πράγματα», λέει ο Georges. Αντί να ενδώσετε στην καθημερινή σας λαχτάρα για τα Starbucks, δοκιμάστε να επιδοθείτε μόνο μία φορά την εβδομάδα. Δεν θα αισθάνεστε σαν μια τέτοια θυσία όταν απολαμβάνετε τον ήλιο στο Μπαλί.