Κατανόηση των διατροφικών διαταραχών και πώς να λάβετε βοήθεια για το παιδί σας

Μια διατροφική διαταραχή δεν είναι εύκολο ή άνετο να μιλήσει κανείς, αλλά οι ειδικοί στο Κέντρο Παιδιατρικών Διατροφικών Διαταραχών Atlantic Health System πείτε ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πώς να ξεκινήσετε μια συζήτηση με το παιδί σας για αυτό το σημαντικό θέμα.

Stephanie Levine, DO, FAAP, ιατρός εφηβικής ιατρικής, Atlantic Health System και Meghan Feehan, PsyD, Υπεύθυνη Προγράμματος για το Κέντρο Παιδιατρικών Διατροφικών Διαταραχών στο Atlantic Health System, εμφανίστηκε σε ένα Facebook Live για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και να ενημερώνουν τις οικογένειες σχετικά με τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους.

Η διατροφική διαταραχή είναι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί με βοήθεια και παρέμβαση ειδικών. Μπορεί να έχετε ακούσει για την ανορεξία και τη βουλιμία, αλλά υπάρχουν και άλλες διαγνώσεις όπως το ARFID που μπορεί να είναι λιγότερο γνωστές. Και ενώ ένα υψηλότερο ποσοστό των γυναικών επηρεάζεται από διατροφικές διαταραχές, δεν είναι μόνο τα κορίτσια και οι γυναίκες που υποφέρουν από αυτές. Αυτές τις μέρες, όλο και περισσότεροι άνδρες αναζητούν βοήθεια για διατροφικές διαταραχές. Όλες οι κοινωνικοοικονομικές ομάδες και εθνότητες μπορούν να επηρεαστούν.

Το Atlantic Health System παρέχει διάφορα επίπεδα φροντίδας για διατροφικές διαταραχές για ηλικίες 8-21, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών. Στο υψηλότερο επίπεδο, υπάρχει μερική νοσηλεία που είναι ουσιαστικά ημερήσια θεραπεία όπου ο ασθενής παρακολουθείται έως και 8 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Το AHS παρέχει επίσης υπηρεσίες εξωτερικών ασθενών.

«Είμαστε μια ομάδα και υπάρχει μια ιατρική αξιολόγηση καθώς και μια ψυχολογική αξιολόγηση, επομένως συλλογικά παίρνουμε μια απόφαση για το επίπεδο φροντίδας που χρειάζονται οι ασθενείς», λέει ο Levine.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να ξέρουν τι να προσέχουν τα παιδιά τους. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα παιδιά υφίστανται αλλαγές και πολλές φορές οι γονείς μπορεί να μην παρατηρήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά, λέει ο Levine. «Αν έχετε κάποια υποψία, μιλήστε με τον παιδίατρό σας», λέει. «Είμαστε διαθέσιμοι αν χρειαστεί να μας καλέσει ο παιδίατρος. Έχουμε μια γραμμή doc to doc. Είναι μια μεγάλη πηγή».

Ο Feehan λέει ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε αύξηση της ανάγκης για βοήθεια με τις διατροφικές διαταραχές.

«Έχουμε κατακλυστεί από αιτήματα για αξιολογήσεις», λέει. «Αυτές οι ασθένειες, υπάρχει μια γενετική προδιάθεση. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουμε είναι παιδιά με υψηλές επιδόσεις, τελειομανή. Τους αρέσει η προβλεψιμότητα και η βεβαιότητα και αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε τίποτα από αυτά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχουμε δει αυτή την αξιοσημείωτη αύξηση».

Το AHS βρίσκεται στη μέση της επέκτασης των προγραμμάτων διατροφικών διαταραχών, ώστε περισσότερες οικογένειες να μπορούν να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Εδώ είναι μερικές από τις ερωτήσεις που έθεσαν οι γονείς κατά τη διάρκεια του ζωντανή μετάδοση:

Τι είναι το ARFID;

«Το ARFID σημαίνει διαταραχή αποφυγής περιοριστικής πρόσληψης τροφής», λέει ο Feehan. «Είναι μια νεότερη διάγνωση. Δεν έχει να κάνει με την εικόνα του σώματος ή τον φόβο της αύξησης βάρους, αλλά συνήθως λόγω κάποιου κακού αποτελέσματος που είχε ένα άτομο από το φαγητό». Θα μπορούσε να είναι ότι το άτομο που πνίγηκε από το φαγητό ή κάτι που έφαγε του έκανε ναυτία ή ότι έχει συγκεκριμένα αισθητηριακά χαρακτηριστικά που το κάνουν να περιορίζεται σε ένα πολύ στενό ρεπερτόριο του τι θα φάει. «Αυτά τα άτομα περιορίζουν το φαγητό τους, αλλά όχι για να κάνουν αλλαγές στο βάρος τους», λέει. «Τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες μπορεί να το βιώσουν επειδή ενσταλάσσεται αυτή η αντίδραση φόβου».

Ποια είναι τα σημάδια που έχει επιστρέψει η ανορεξία του παιδιού μου;

Ο Levine λέει ότι και μόνο η υποψία σας ότι έχει επιστρέψει είναι αρκετός λόγος για να αναζητήσετε βοήθεια. «Θα μπορούσε να είναι το να βλέπεις τις ίδιες συμπεριφορές να επιστρέφουν, όπως το να μην τρως με την υπόλοιπη οικογένεια, να μην βγαίνεις με φίλους ή να απεμπλακείς», λέει.

«Είναι να πλησιάσεις το παιδί σου και να του μιλήσεις απευθείας», λέει ο Feehan. «Πες, «Έχω παρατηρήσει [whatever behavior] και ανησυχώ».

Μπορεί η θεραπεία να κάνει τη διαφορά;

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ψυχολογικές ασθένειες, οι διατροφικές διαταραχές είναι ιάσιμες, λέει ο Feehan. Και αυτό είναι πολύ εκπληκτικό! Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε είναι FBT – θεραπεία με βάση την οικογένεια», λέει. «Είναι η μόνη βασισμένη σε στοιχεία θεραπεία για τις διατροφικές διαταραχές. Παρά το γεγονός ότι λίγα κέντρα σε εθνικό επίπεδο το χρησιμοποιούν αυτό. Είμαστε οι μόνοι στο NJ που χρησιμοποιεί το FBT ως κύρια μέθοδο. Βλέπουμε ασθενείς να αναρρώνουν και όταν το βλέπεις, είναι τόσο ευχάριστο. Έχουμε δεδομένα που υποστηρίζουν τα αποτελέσματά μας και υψηλό ποσοστό επιτυχίας».

Τι γίνεται αν το παιδί μου αρνηθεί να έρθει μαζί για θεραπεία;

“Ως γονιός, είναι δουλειά σας να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλείς και υγιείς”, λέει ο Feehan. «Έχετε μόχλευση. «Χρησιμοποιήστε το και πείτε τελικά «Πρέπει να πάρω την καλύτερη γονική απόφαση για σένα».

Ο Levine τονίζει τη σημασία του να είστε άμεσοι με το παιδί σας.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν μυστικά ή να τα κρύβεις ή να τα λες στη βόλτα με το αυτοκίνητο», λέει. «Η προετοιμασία είναι το κλειδί».