Αντιμετώπιση της καθυστέρησης του λόγου της παιδικής ηλικίας

Ανάπτυξη λόγου και γλώσσας στα παιδιά: Συμβουλές για γονείς

Οι γονείς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος μάθησης για το παιδί τους.

Λάβετε υπόψη σας να μην πιέζετε το παιδί σας να μιλήσει, καθώς μπορεί να το κάνει να συσχετίσει την ομιλία με το άγχος και να γίνει ανθεκτικό σε αυτό. Το να περάσετε χρόνο με το παιδί σας και να το εκθέσετε στη γλώσσα θα το ενθαρρύνει να αποκτήσει δεξιότητες λεκτικής επικοινωνίας από εσάς.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να υποστηρίξετε τη μάθηση του παιδιού σας:

Ψ Μιλάτε συχνά στο παιδί σας με απλές λέξεις

Όσο περισσότερο το παιδί σας ακούει γλώσσα, τόσο περισσότερα θα μάθει. Χρησιμοποιήστε απλές λέξεις επανειλημμένα και σε διάφορα πλαίσια, ώστε το παιδί σας να καταλάβει το νόημα των λέξεων.

(Τούτου λεχθέντος, μπορεί να μην θέλουμε πάντα το παιδί μας να μαθαίνει όλες τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, αν έχετε την ιδέα).

Ψ Διαβάστε βιβλία στο παιδί σας

Τα βιβλία εκθέτουν το παιδί σας σε νέες λέξεις που βοηθούν στην ανάπτυξη του λεξιλογίου του. Τούτου λεχθέντος, τα βιβλία πρέπει να είναι κατάλληλα για την ηλικία τους, ώστε το παιδί σας να μην νιώθει πτοείται ή βαριέται.

Ψ Επαναλάβετε αυτό που λέει το παιδί σας

Η επανάληψη βοηθά τα παιδιά να συλλέξουν νέες λέξεις και φράσεις. Όταν το παιδί σας λέει κάτι, επαναλάβετε του το ξεκάθαρα.

Ψ Χρήση νοηματικής γλώσσας

Η νοηματική γλώσσα είναι ένας χρήσιμος εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας για τα παιδιά που δεν μπορούν να μιλήσουν για να επικοινωνήσουν αυτό που θέλουν και χρειάζονται.

Τρόποι για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλήσουν

Ψ Όταν το παιδί σας αρχίσει να φλυαρεί, ενθαρρύνετέ το επαναλαμβάνοντας τους ήχους που κάνει. Θα μπορούσατε να δείξετε ενδιαφέρον για τη φλυαρία τους χαμογελώντας επίσης. Αυτό θα τους ενθαρρύνει σιγά σιγά να έχουν μια «συζήτηση» μαζί σας.

Ψ Για να ενθαρρύνετε περαιτέρω τη γλωσσική ανάπτυξη, εμπλέξτε το παιδί σας με ερωτήσεις σχετικά με πράγματα γύρω του. Για παράδειγμα, μπορείτε να τους ρωτήσετε, «τι κοιτάτε», «τι ήχος είναι αυτός». Αυτό μπορεί να τους ενδιαφέρει να συνομιλήσουν μαζί σας.

Ψ Γίνετε αφηγητής καθημερινών δραστηριοτήτων στο παιδί σας. Περιγράψτε τι κάνετε, βλέπετε ή ακούτε εσείς και το παιδί σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι να ονομάσετε πράγματα που βλέπετε στο σούπερ μάρκετ ή να εξηγήσετε τι κάνουν οι άνθρωποι. Χρησιμοποιήστε απλές λέξεις, αποφεύγοντας τη «μωρουδιακή συζήτηση» για να ενθαρρύνετε την εκμάθηση νέων λέξεων.

Ψ Μιλήστε ή τραγουδήστε με το παιδί σας. Αυτό ενθαρρύνει την παραγωγή ήχων ομιλίας και τη χρήση χειρονομιών για επικοινωνία.

Ψ Αποφύγετε τις μεγάλες και σύνθετες προτάσεις μαζί τους. Τονίστε και επαναλάβετε συγκεκριμένες λέξεις σε σχέση με ένα αντικείμενο (π.χ. «μπλε αυτοκίνητο») για να κάνετε εντύπωση στο παιδί σας

Η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει το δικό του δεξιότητες επικοινωνίας. Ένας λογοθεραπευτής θα εργαστεί για την επέκταση της γλώσσας ή εναλλακτικών στρατηγικών επικοινωνίας. Θα μπορούσαν επίσης να εισάγουν ασκήσεις για την ενίσχυση των στοματικών μυών του παιδιού και να διδάξουν στο παιδί πώς να συντονίζει τους μύες που χρησιμοποιούνται για την ομιλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λογοθεραπευτής μπορεί να συστήσει στο παιδί σας να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα ειδικής εκπαίδευσης.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να μάθετε περισσότερα για τον έμπειρο λογοθεραπευτή μας.